Zamieszczone przez krzysn
Przeglądy
Zwiń
X
-
Przeglądy
Szanowni użytkownicy,
Zakładam nowy temat, ponieważ konkretnie takiego nie ma. Jako że jest to nowy samochód, a nie bardzo chcę przepłacać za przeglądy w ASO (podejrzewam, że jak większość) - prosiłbym o informację co i kiedy z tzw. ,grubszych' rzeczy trzeba w naszych Octavkach wymienić.
Jakby każdy mógł napisać co przy konkretnym silniku i przebiegu wymieniał. Nie mówię tu o tzw. standardzie czyli olej i filtry. Mam na myśli: kiedy świece, kiedy rozrząd, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, mniej więcej klocki i tarcze (wiem, że zależy to od stylu jazdy). I co tam konkretnie jeszcze trzeba wymienić by każdy mógł samodzielnie zaopatrzeć się w niezbędne części i dokonać stosownych wymian u zaufanego i tańszego mechanika .
Pozdrawiam
-
-
A ile bedzie Cie kosztowac to przeplacanie za przeglad w ASO po okresie 2 lat/30kkm, kiedy auto ma gwarancje ?? Robocizna to gora 300zl, jak sie umiejetnie podchodzi do tematu. Mechanik ktory szanuje siebie, bierze 100zl/rb.
Swiece wymienisz sam, rozrzadu zapewne nie tkniesz, plyn hamulcowy co 2 lata, plyn chlodniczy razem z wymiana pompy wody, gdy zajdzie taka potrzeba i/lub z rozrzadem.
Tarcze 100kkm/ klocki 50kkm to takie minimum dla normalnie jezdzacego kierowcy.
Komentarz
-
-
Pamietaj o ewentualnej sprzedazy. Na serwisowane w ASO auto zawsze znajdzie sie wiecej chetnych niz na takie, ktore bylo robione u pana Zenka. Nawet jezeli pan Zenek jest lepszym fachura niz mechanicy w ASO
ASO przestaje sie "oplacac" po co najmniej 5-7 latach wedlug mnie kiedy co jakis czas trafiaja sie przypadkowe naprawy i jakies grubsze rzeczy do wymiany. W Passacie pierwszy raz zrezygnowalem z ASO jak za wymiane przegubow krzykneli cos ok. 2500 zl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sobol1500Mam na myśli: kiedy świece, kiedy rozrząd, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, mniej więcej klocki i tarcze
Świece 60kkm, płyn hamulcowy 2 lata, chłodniczy chyba 5 lat, klocki przód u mnie wytrzymały 90kkm i wymieniłem z tarczami dla spokoju a tył jeszcze dobry więc nie ruszałem, filtr kabinowy 1 lub 2 razy w roku wymieniam sam, czynnik klimy wymieniałem/uzupełniałem po 2 a następnie po 5 latach
Komentarz
-
-
eaglemirek, akurat w książkach serwisowych i instrukcjach do O III jest bardzo niewiele taki informacji. Teraz tylko serwis wie co kiedy. Nie ma nawet spisu żarówek!!!!!, co było oczywiste w instrukcji do O I - była przejrzysta tabelka. To samo z ilością oleju do poszczególnych silników. Masakra.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
eaglemirek,
klocki 90 tys wytrzymały, chyba kolego hamulca nie używa.
Niezły wynik ja akurat klocki przód wymieniałem w poprzednich autach co ok 30 tyś, tylko były to trochę cięższe auta (cytryna C5) i może dlatego szybciej leciały.jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekpłyn hamulcowy 2 lata
tarcze i klocki mam jeszcze fabryczne - a prawie 100kkm na blacie, ale myśle już o wymianie. okładziny zostało z 3-4mm
płyn chłodniczy przy rozrządzie zmieniłem - 4 lata.
Zamieszczone przez MaicroftMechanik ktory szanuje siebie, bierze 100zl/rb.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez polrobNiezły wynik ja akurat klocki przód wymieniałem w poprzednich autach co ok 30 tyś,Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Może ktoś mi powiedzieć dlaczego po pierwszym przeglądzie (30kkm) ustawienia w komputerze dotyczące wymiany oleju i przeglądu różnią się? Kiedy odbierałem auto z salonu było ustawione "wymiana oleju" 30kkm lub 2lata i "przegląd" również 30kkm lub 2lata. Teraz po pierwszym przeglądzie jest "wymiana oleju 30kkm lub 2 lata i "przegląd" 15kkm lub 1 rok. Dzwoniłem do ASO to powiedzieli "że tak teraz jest".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dontakMoże ktoś mi powiedzieć dlaczego po pierwszym przeglądzie (30kkm) ustawienia w komputerze dotyczące wymiany oleju i przeglądu różnią się? Kiedy odbierałem auto z salonu było ustawione "wymiana oleju" 30kkm lub 2lata i "przegląd" również 30kkm lub 2lata. Teraz po pierwszym przeglądzie jest "wymiana oleju 30kkm lub 2 lata i "przegląd" 15kkm lub 1 rok. Dzwoniłem do ASO to powiedzieli "że tak teraz jest".
Komentarz
-
Komentarz